>> cuece

“El museu és una escola”: Exposició comissariada per Glòria Jové i Anna López, de l’11 de desembre de 2020 al 28 de febrer de 2021

L’exposició mostra un diàleg entre les obres d’art de la col·lecció de l’Espai Ermengol museu i l’espai del patrimoni natural amb els projectes realitzats durant el curs 2019-2020 en cinc escoles del territori. “El museu és una escola” és un projecte en xarxa entre l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell, Glòria Jové, […]

L’exposició mostra un diàleg entre les obres d’art de la col·lecció de l’Espai Ermengol museu i l’espai del patrimoni natural amb els projectes realitzats durant el curs 2019-2020 en cinc escoles del territori. “El museu és una escola” és un projecte en xarxa entre l’Espai Ermengol-Museu de la Ciutat de la Seu d’Urgell, Glòria Jové, docent de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, i el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, amb la col·laboració de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell.

Aquest projecte  parteix de l’obra de l’artista uruguaià Luis Camnitzer “El museu es una escola. L’artista aprèn a comunicar-se, el públic aprèn a fer connexions” i pretén que en l’imaginari de les escoles, els i les mestres considerin els museus i els espais d’art i patrimonials com un context real d’aprenentatge. El patrimoni i l’art ha de permetre l’expansió i la construcció del coneixement conjunt així com esdevenir eina per a la formació del docent.

Durant el mes de juny de 2019 es va realitzar conjuntament amb el Centre de Recursos Pedagògics de l’Alt Urgell una convocatòria oberta als mestres, professors i educadors dels centres educatius de la ciutat i comarca a fi de mostrar la proposta. Al mes de setembre, amb el professorat implicat, van viure l’espai com una experiència per tal de poder valorar les possibilitats educatives que aquest els hi oferia. Cinc escoles del territori es van sumar a la proposta,  les quatre escoles  que formen part de la ZER Urgellet: Castellciutat, Alàs, El Pla de Sant Tirs i Tuixent (emmarcant el projecte en la commemoració dels 25 anys de la ZER), així com les mestres de primer i segon de primària de l’escola Mossèn Albert Vives de la Seu d’Urgell.

A l’inici de curs cada escola va iniciar el projecte amb la visita amb els alumnes a l’Espai Ermengol partint de diferents obres d’art i de l’exposició que fa referència al patrimoni natural del territori. Al llarg del curs acadèmic van anar treballant el projecte que va continuar de forma no presencial i virtual durant la crisi sanitària de la Covid-19.

L’exposició mostra la diversitat de projectes que s’han desenvolupat, contribuint així a que a l’Espai Ermengol hi hagi noves narratives tant des de la perspectiva històrica cultural com del patrimoni natural: L’escola de Tuixent ens aporta una visió distinta del Cadí acompanyada del Dolmen d’Ossera; els relats de la història de l’escola Sant Esteve d’Alàs, així com tot un diàleg amb el patrimoni natural amb una pinzellada de Land art i art i natura; Castellciutat ens canvia la perspectiva i ens mostra una representació algunes de les fortaleses que ens han protegit durant la pandèmia, les pròpies cases dels nens i nenes; i l’escola Arnau Mir del Pla de Sant Tirs ens porta el personatge Arnau Mir de Tost al museu de la ma d’una reproducció dels escacs que forma part de la col·lecció del Museu de Lleida i que pertanyen a Arsenda, la seva esposa, així com una síntesi d’algunes de les pandèmies que han tingut lloc al llarg de la història. Per últim, l’escola Mossèn Albert Vives ens mostra animals de la vall i un viatge a través del temps d’alguns espais de la Seu d’Urgell.

NOTA 1: Per poder veure el material que ha realitzar cada escola, cliqueu a sobre del nom que li correspon.
NOTA 2. Per consultar el desenvolupament del projecte durant el període de confinament degut a la crisi sanitària de la Covid-19, podeu consultar l’enllaç següent: http://www.espaihibrid.udl.cat/?p=3193
NOTA 3. Per consultar la web oficial de l’Espai Ermengol, podeu consultar l’enllaç següent: http://www.espaiermengol.cat/

 

IMG-20201218-WA0044 IMG-20201218-WA0047 IMG-20201218-WA0045 IMG-20201218-WA0040 IMG-20201218-WA0031 IMG-20201218-WA0046 IMG-20201218-WA0039 IMG-20201218-WA0036 IMG-20201218-WA0033 IMG-20201218-WA0030 IMG-20201218-WA0037IMG-20201218-WA0048 IMG-20201218-WA0029 IMG-20201218-WA0042