>> cuece

“Teixint Històries”

Històries amb fils de dones silenciades, trencant l’oblit. “Teixint Històries” és un projecte que neix per trencar amb el silenci que durant tantes dècades ha estat eclipsat pel sexisme imperant dins del patriarcat històric. Per aquesta raó, en aquest context d’aprenentatge hem volgut establir una simbiosi entre l’ofici de matricer lligat amb la fàbrica de […]

Històries amb fils de dones silenciades, trencant l’oblit.
“Teixint Històries” és un projecte que neix per trencar amb el silenci que durant tantes dècades ha estat eclipsat pel sexisme imperant dins del patriarcat històric. Per aquesta raó, en aquest context d’aprenentatge hem volgut establir una simbiosi entre l’ofici de matricer lligat amb la fàbrica de maquinària agrícola Cal Trepat i l’ofici de modista i cosidora que de forma indirecta beneficiava als propis treballadors de cal Trepat. I a més a més, es tracta d’una tasca molt arrelada a la figura femenina i relacionada amb la fàbrica tèxtil i cotonera Tolrà.

En aquest context igualem una taula de punts de matriceria industrial amb les habilitats i coneixements que les dones desenvolupaven amb els seus brodats. Ens posicionem davant dues tècniques valorant habilitats que per la mentalitat històrica sexista estaven predestinades a homes u dones prèviament. Els engranatges igualitaris ens serveixen per hibridar aquests dos rols i fussionar dissenys de prototips de peces mecàniques i brodats. Alhora es disposa una llista de noms propis de dones relacionades amb la fàbrica evidenciant la voluntat de trencar el seu anonimat. L’exposició d’Oriol Miró “Això és cal·ligrafia” exposada al Centre d’Art La Panera, ens va fer reflexionar sobre com
darrere de les lletres capitals queden encobertes una gran quantitat d’històries, com les lletres brodades en les peces que formaven part  l’aixovar. Això en porta a confeccionar l’alfabet que acompanya la llista de noms de dones.

La taula de punts amb la quadricul·la del matricer  ens suggereix la pròpia tècnica del punt de creu i fem creus vermelles simbolitzant el silenci.

 

bastidors amb patrons de matricer

Materials: teles Tolrà, fils d’àncora vermells, bastidors, cadena i ganxo de ganxet, catàleg de punt de
creu, engranatges, llistat de noms propis de dones properes a Cal Trepat, patrons de peces de
màquines de la fàbrica.

Autores: Jessica De Castro Vera, Urgell Ibáñez Faus, Anna Lasheras Palomares, Mel Llobet López,
Ariadna Riera Cros i Laia Saiz Novell.

cadena de ganxetcartela alfabet i llistat de dones thumbnail_haikuIMG_20240129_111003