>> Un dia con...

Adelina Jiménez Jiménez. Entrevista a la primera mestra gitana d’Espanya

El passat 11 de juliol de 2023, l’equip d’Espai Híbrid de la Universitat de Lleida es va desplaçar a Monzón per entrevistar a Adelina Jiménez Jiménez, la primera dona d’ètnia gitana a Espanya en obtenir el títol de mestra nacional. Nascuda en un entorn humil en l’any 1945 a Ayerbe, va dedicar 34 anys de […]

El passat 11 de juliol de 2023, l’equip d’Espai Híbrid de la Universitat de Lleida es va desplaçar a Monzón per entrevistar a Adelina Jiménez Jiménez, la primera dona d’ètnia gitana a Espanya en obtenir el títol de mestra nacional.

Foto 1

Nascuda en un entorn humil en l’any 1945 a Ayerbe, va dedicar 34 anys de la seva vida a l’educació i la inclusió del poble gità, convertint-se en un referent per moltes dones, mestres i persones gitanes.

Ahir, vam tindre el plaer de conversar amb Adelina acompanyada de la seva família, amb qui vam passar una agradable tarda. Una família acollidora i a qui Adelina ha deixat l’empremta del seu esperit lluitador.

Un esperit que se’ns va fer manifest quan fa gairebé dos anys, la Noèlia Sánchez Profitós, filla del seu nebot i exalumna nostra al doble grau en Educació Infantil i Primària, va començar a investigar sobre les seves arrels familiars per atorgar sentit al seu procés d’esdevenir mestra.

Des d’aquell moment, hem tingut el plaer de rebre a la universitat al pare de la Noèlia i nebot de l’Adelina, en José Sánchez Jiménez, per adreçar-se a futurs mestres i conscienciar-los a través del seu llibre sobre la necessitat i la gran oportunitat de construir un futur amb el poble gitano. Podeu trobar una de les seves conferències al següent enllaç: http://www.espaihibrid.udl.cat/?p=3677

Foto 2

Així doncs, d’igual manera que l’Adelina va donar l’empenta necessària a en José per escriure el seu llibre, ella mateixa ens va explicar com la seva àvia va ser clau a l’hora de decidir-se a estudiar per forjar-se un futur millor.

Avui dia, després de tantes vivències i de tants anys dedicant-se a l’educació, l’Adelina ens transmet el missatge sobre la necessitat d’acabar amb l’absentisme escolar si aspirem a una societat igualitària i per tothom. Per aconseguir-ho, tant les famílies com els mestres hem de creure en el valor d’anar a l’escola, una escola que té molt per aprendre del poble gitano i que comença a formar part de la identitat de moltes persones gitanes que ja no han de renunciar a les seves arrels per anar a l’escola.

Gràcies a Adelina, avui l’escola també té arrels gitanes.

Foto 3